Bij een brand in huis kunnen de gevolgen snel ernstig zijn. Zelfs een kleine brand kan binnen enkele minuten uitgroeien tot een grote brand met hoge temperaturen en veel rook. Daarom is het heel belangrijk om brand snel op te merken. Het grootste gevaar bij een brand is de rook, omdat het moeilijk wordt om je te oriënteren en een uitweg te vinden. Gelukkig zijn de meeste branden in huis te voorkomen.
Brandpreventie
Wet en regelgeving brandveiligheid
Om ervoor te zorgen dat jij en je buren veilig kunnen wonen, heeft de overheid regels opgesteld voor de brandveiligheid in woongebouwen.
Vluchtroutes in woongebouwen
Per 1 juli 2024 zijn de regels voor brandveiligheid aangescherpt. Gemeenschappelijke verkeersruimten die onderdeel zijn van de vluchtroute — zoals gangen, trappenhuizen, galerijen en dakterrassen — moeten altijd voldoende vrij zijn van objecten.
Vanaf je voordeur tot aan de buitendeuren van het gebouw moet er minimaal 0,85 meter vrije doorgang zijn. Is de doorgang smaller dan 0,85 meter? Dan mag er helemaal niets in de doorgang staan. Dit is belangrijk zodat je snel en veilig kunt vluchten, én zodat hulpdiensten de woningen goed kunnen bereiken.
Wat is wel toegestaan?
Is er meer dan 0,85 meter vrije ruimte? Dan mogen de volgende onbrandbare objecten in de gemeenschappelijke ruimte staan:
-
Meubilair van metaal, steen of glas
-
Decoraties van metaal, steen of glas (maximaal 0,5 m²)
-
Een foto, schilderij of afbeelding bij de voordeur (max. 0,5 m²)
-
Een deurmat (max. 0,5 m²) bij de toegang van een woning
Wat is niet toegestaan?
-
Meubilair of decoratie van brandbaar materiaal
-
(Elektrische) fietsen, steps, scootmobielen
-
Huisvuil, grofvuil, oud papier, kratten, enz.
Wat kun je doen?
-
Heb je niets in de vluchtroute staan? Dan hoef je niets te doen.
-
Staat er wel iets? Controleer hierboven of het is toegestaan.
-
Twijfel je? Neem gerust contact met ons op, we denken graag mee.
Controles en maatregelen
Wij voeren regelmatig controles uit in onze woongebouwen. Dit doen we om de veiligheid van alle bewoners te waarborgen. Als we een object tegenkomen dat niet is toegestaan, plaatsen we een waarschuwingssticker. Hierop staat binnen hoeveel dagen het object verwijderd moet zijn.
-
Controle: Twee weken na de waarschuwing controleren we opnieuw. Is het object verwijderd? Dan is de zaak afgehandeld.
-
Inbeslagname: Is het object niet verwijderd? Dan nemen wij het in beslag. Je ontvangt hierover bericht. De kosten voor verwijdering, transport en opslag bedragen €162,51.
-
Donatie of verwijdering: Haal je het object niet binnen drie maanden op? Dan doneren wij het aan een maatschappelijke organisatie of wordt het vernietigd.
Rookmelders
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat elke huurwoning op iedere verdieping minstens één werkende rookmelder heeft. Wij hebben deze rookmelders geplaatst. Ze voldoen aan de wet en hebben batterijen die lang meegaan.
Rookmelders zijn van levensbelang. Je ruikt rook niet als je slaapt. Bij brand kun je al binnen enkele minuten buiten bewustzijn raken. Een rookmelder geeft op tijd een luid alarm, zodat je kunt vluchten.
Oorzaken van brand
Veel branden beginnen in de keuken, omdat daar, bij zowel elektrisch koken als koken op gas, het risico op brand bestaat door bijvoorbeeld een vette afzuigkap of vette pannen die makkelijk vlam vatten. De meeste branden komen door dingen die mensen doen, zoals onvoorzichtig omgaan met vuur, kaarsen, roken, verkeerd gebruik van elektrische apparaten, klussen in huis of vuurwerk. Ook kan een fout aan of een slechte aanleg van een technische installatie de oorzaak zijn.
Schoorsteen
Slecht onderhouden of niet goed werkende rookafvoerinstallaties kunnen ervoor zorgen dat er brand ontstaat in de schoorsteen. Nadat de centrale verwarming is geïnstalleerd, zijn de gas- of oliekachels verwijderd en is het rookkanaal afgedicht. In sommige gevallen is dit rookkanaal toch weer in gebruik genomen door er een houtkachel of allesbrander op aan te sluiten. De rookkanalen zijn niet gebouwd om de hogere hitte van deze kachels te verdragen, waardoor ze kunnen scheuren. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, zoals het lekken van rookgas in de woning, wat koolmonoxidevergiftiging kan veroorzaken. Ook kan er een schoorsteenbrand ontstaan, met ernstige gevolgen. In sommige gevallen kan de schoorsteen zo slecht zijn dat er lekkage optreedt. Om de brandveiligheid van alle bewoners te waarborgen hebben we op advies van de brandweer besloten dat je de schoorstenen niet mag gebruiken zonder toestemming van Woontij.
Maak je gebruik van het stookkanaal voor je open haard en wil je dit blijven doen? Vul dan een ZAV- aanvraag in
Een ZAV-aanvraag is een verzoek voor een zelf aangebrachte voorziening, ook wel bekend als klusformulier. Dit formulier moet je ook aanvragen als je nog geen gebruik maakt van het rookkanaal maar dit wel wilt gaan doen. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan moet je er zelf voor zorgen dat het kanaal geschikt wordt gemaakt voor het gebruik van een open haard, houtkachel of allesbrander.
Het formulier voor een ZAV-aanvraag kun je afhalen bij een van onze kantoren. Samen bekijken we dan of jouw aanvraag voor het gebruik van een rookkanaal mogelijk is. We controleren ook of de 'zelf aangebrachte voorziening' goed is uitgevoerd. Het onderhoud voor een zelf aangebrachte voorziening valt onder de verantwoordelijkheid van de huurder.
Bij vragen hierover kun je contact opnemen met een van onze woonconsulenten via telefoonnummer 088 - 966 68 45 of stuur een e-mail naar [email protected].