Update: Kabinet wil huurbevriezing in 2025 en 2026
Het kabinet heeft voorgesteld om de huren in de sociale huursector in 2025 en 2026 te bevriezen. De Tweede Kamer moet hier nog over beslissen – het is dus nog niet definitief.
Je hebt vorige week van ons een brief ontvangen over de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli. Die brief is verstuurd op basis van de landelijke afspraken die eind 2024 zijn gemaakt. Zodra er meer duidelijk is, laten we je dat natuurlijk weten.
Veelgestelde vragen
We merken dat er veel vragen leven. Hieronder vind je de meestgestelde vragen – en de antwoorden:
-
Wat is er precies voorgesteld?
Het nieuwe kabinet wil de huren in de sociale huursector in 2025 en 2026 bevriezen. Een huurbevriezing betekent dat jouw huur in die jaren niet stijgt.
-
Gaat de huurverhoging per 1 juli 2025 nu wel of niet door?
Dat is op dit moment nog niet zeker. De Tweede Kamer moet nog een besluit nemen over het voorstel. Pas als het voorstel wordt aangenomen, informeren we je over de gevolgen.
-
Ik heb al een brief gekregen over de huurverhoging. Geldt die nog?
De brieven zijn verstuurd op basis van de regels en afspraken die eind 2024 landelijk zijn gemaakt. Zolang er nog geen definitief besluit is genomen, verandert er niets.
-
Wanneer hoor ik of mijn huur wel of niet omhooggaat?
Zodra de Tweede Kamer een besluit heeft genomen, informeren we je opnieuw. Dan is pas duidelijk wat er gaat gebeuren met jouw huur per 1 juli 2025.
-
Wat betekent een huurbevriezing voor mijn portemonnee?
Een huurbevriezing klinkt positief: je huur blijft gelijk en je maandlasten stijgen niet. Maar voor veel huurders is het effect beperkt. Als je huur stijgt, gaat vaak ook je huurtoeslag omhoog.
-
Waarom is Woontij bezorgd over dit voorstel?
Huurinkomsten zijn nodig om woningen te onderhouden, te verduurzamen en nieuwe huizen te bouwen. Als de huren bevroren worden en er komt geen financiële compensatie, heeft Woontij minder geld beschikbaar. Hierdoor kunnen sommige onderhoudsprojecten worden uitgesteld en kunnen nieuwbouwplannen vertragen.
-
Wat betekent dit voor woningzoekenden?
Als er minder geld is voor nieuwbouw, kunnen er minder nieuwe woningen worden gebouwd. Dat is vervelend voor mensen die wachten op een betaalbare huurwoning.
-
Wat gebeurt er nu verder?
De Tweede Kamer bespreekt het voorstel de komende tijd. Tot er een definitief besluit is genomen, blijft de situatie onzeker. Zodra wij meer weten, laten we het jou en andere huurders weten.
Jaarlijkse huuraanpassing
Per 1 juli verhogen we de nettohuur. Hiermee volgen we het landelijk voorstel vanuit de overheid. De jaarlijkse huurverhoging is een verhoging van de kale huur. Dus zonder de servicekosten. De servicekosten worden mogelijk verhoogd op basis van de jaarlijkse eindafrekening.
Een huurverhoging helpt om stijgende kosten voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw te betalen. Zo kunnen we blijven investeren in goede, energiezuinige woningen en fijne buurten nu en in de toekomst.
Huurstijging lager dan loonstijging
Om ervoor te zorgen dat de huurstijging redelijk blijft, stelt de Rijksoverheid jaarlijks een maximaal percentage vast. Voor 2025 is dat 5,0% voor sociale huurwoningen. In overleg met de bewonersverenigingen hebben we besloten de huur met
Om ervoor te zorgen dat de huurstijging redelijk blijft, stelt de Rijksoverheid jaarlijks een maximaal percentage vast. Voor 2025 is dat 5,0% voor sociale huurwoningen. In overleg met de bewonersverenigingen hebben we besloten de huur met 4,5% te verhogen (een lager percentage).
Uiterlijk 1 mei ontvang je een brief met meer informatie over wat deze huurverhoging voor jou betekent.
Waarom is een huurverhoging nodig?
We gebruiken de huurinkomsten om woningen goed te onderhouden, energiezuiniger te maken en nieuwe huizen te bouwen. Dit is hard nodig, want er is een groeiende vraag naar betaalbare sociale huurwoningen.
Daarnaast nemen de bouwkosten toe en worden materialen duurder. Minder of geen huurverhoging lijkt op korte termijn gunstig, maar betekent op lange termijn minder nieuwe en verduurzaamde woningen.
Moet ik zelf iets veranderen in het betalen van mijn huur?
• Betaal je via automatische incasso? Dan passen wij vanaf 1 juli je huurbedrag automatisch aan naar de nieuwe huur. Je hoeft zelf niks aan te passen.
• Maak je maandelijks de huur over of doet iemand anders dit voor je? Dan moet je het maandelijkse bedrag vanaf de huur van juli wél zelf aanpassen.
Heeft een huuraanpassing invloed op mijn huurtoeslag?
Voor veel huishoudens is huurtoeslag belangrijk, omdat die bepaalt hoeveel huur je daadwerkelijk zelf betaalt. De hoogte van je huurtoeslag hangt af van je inkomen, de samenstelling van je huishouden en de hoogte van de huur. Het kan zijn dat je huurtoeslag verandert door een huuraanpassing.
Klik
Let op! Geef zelf je nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst op