Update: Huurbevriezing gaat niet door –
In april werd aangekondigd dat het kabinet van plan was de huren in de sociale huursector in 2025 en 2026 te bevriezen. Inmiddels is duidelijk dat dit plan niet doorgaat. Minister Keijzer heeft laten weten dat het wetsvoorstel niet wordt ingediend bij de Tweede Kamer.
Dit betekent dat de huurverhoging per 1 juli 2025 doorgaat. Huurders van Woontij betalen vanaf die datum het nieuwe huurbedrag zoals vermeld in de brief die zij eind april hebben ontvangen.
De betaalbaarheid blijft in veel gevallen gewaarborgd doordat bij een hogere huur vaak ook de huurtoeslag meestijgt. Het netto-effect op de maandlasten blijft daardoor beperkt.
De huurverhoging is nodig om te kunnen blijven investeren in goede, veilige en betaalbare woningen nu en in de toekomst.
Veelgestelde vragen
We begrijpen dat je vragen kunt hebben over wat deze ontwikkeling voor jou betekent. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen.
Gaat de huurverhoging op 1 juli 2025 door?
Ja, de huurverhoging op 1 juli 2025 gaat wél door.
Het kabinet had plannen om de huren in de sociale huursector in 2025 en 2026 te bevriezen, maar deze huurbevriezing gaat niet door.
Ik heb al een brief gekregen over de huurverhoging. Is dit het juiste huurbedrag?
Ja. De brief die je eind april van ons hebt gekregen blijft geldig. Daarin staat het nieuwe huurbedrag dat je vanaf 1 juli gaat betalen.
Wat betekent dit voor mij?
Je huur gaat omhoog. Maar in veel gevallen stijgt dan ook je huurtoeslag. Daardoor blijven je maandlasten vaak ongeveer gelijk. Gebruik de proefberekening op de website van de Belastingdienst om te zien wat dit voor jou betekent. Let op: geef je nieuwe huurprijs zelf door aan de Belastingdienst via
Waarom verhoogt Woontij de huur?
De kosten voor onderhoud, verduurzaming en het bouwen van nieuwe woningen zijn flink gestegen. Denk aan duurdere materialen, hogere lonen en strengere eisen voor energiezuinig wonen.
De huurverhoging is nodig om deze stijgende kosten te kunnen betalen. Zo kunnen we blijven investeren in:
-
het goed onderhouden van woningen,
-
energiezuinige verbeteringen (zoals isolatie),
-
de bouw van nieuwe sociale huurwoningen.
Moet ik iets doen voor de betaling van mijn nieuwe huur?
- Betaal je via automatische incasso? Dan passen wij het bedrag automatisch aan. Je hoeft niets te doen.
- Maak je de huur zelf over (of iemand anders voor jou)? Pas dan voor de huur van juli het maandbedrag zelf aan.
Jaarlijkse huuraanpassing
Per 1 juli verhogen we de nettohuur. Hiermee volgen we het landelijk voorstel vanuit de overheid. De jaarlijkse huurverhoging is een verhoging van de kale huur. Dus zonder de servicekosten. De servicekosten worden mogelijk verhoogd op basis van de jaarlijkse eindafrekening.
Een huurverhoging helpt om stijgende kosten voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw te betalen. Zo kunnen we blijven investeren in goede, energiezuinige woningen en fijne buurten nu en in de toekomst.
Huurstijging lager dan loonstijging
Om ervoor te zorgen dat de huurstijging redelijk blijft, stelt de Rijksoverheid jaarlijks een maximaal percentage vast. Voor 2025 is dat 5,0% voor sociale huurwoningen. In overleg met de bewonersverenigingen hebben we besloten de huur met 4,5% te verhogen (een lager percentage).
Eind april heb je een brief ontvangen met meer informatie over wat deze huurverhoging voor jou betekent.
Waarom is een huurverhoging nodig?
We gebruiken de huurinkomsten om woningen goed te onderhouden, energiezuiniger te maken en nieuwe huizen te bouwen. Dit is hard nodig, want er is een groeiende vraag naar betaalbare sociale huurwoningen.
Daarnaast nemen de bouwkosten toe en worden materialen duurder. Minder of geen huurverhoging lijkt op korte termijn gunstig, maar betekent op lange termijn minder nieuwe en verduurzaamde woningen.
Moet ik zelf iets veranderen in het betalen van mijn huur?
• Betaal je via automatische incasso? Dan passen wij vanaf 1 juli je huurbedrag automatisch aan naar de nieuwe huur. Je hoeft zelf niks aan te passen.
• Maak je maandelijks de huur over of doet iemand anders dit voor je? Dan moet je het maandelijkse bedrag vanaf de huur van juli wél zelf aanpassen.
Heeft een huuraanpassing invloed op mijn huurtoeslag?
Voor veel huishoudens is huurtoeslag belangrijk, omdat die bepaalt hoeveel huur je daadwerkelijk zelf betaalt. De hoogte van je huurtoeslag hangt af van je inkomen, de samenstelling van je huishouden en de hoogte van de huur. Het kan zijn dat je huurtoeslag verandert door een huuraanpassing.
Klik
Let op! Geef zelf je nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst op