Wet goed verhuurderschap
Gebruik van je woning
Inschrijving bij de gemeente
Als huurder ben je verplicht ingeschreven te staan bij de Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente. Zolang je een woning huurt, blijf je geregistreerd.
Ga je verhuizen? Dan moet je dit weer doorgeven.
Je woning als hoofdverblijf
Je moet zelf in je woning wonen en het niet aan anderen verhuren. Je gehuurde woning is je hoofdverblijf. Dit betekent dat je hier woont en geen andere woning hebt waar je voor langere tijd verblijft. Alleen je partner of kinderen mogen bij je wonen. Als je iemand anders in de woning wilt laten wonen, moet je eerst per brief of e-mail toestemming van ons krijgen.
Als er signalen zijn dat je niet meer in de woning woont, willen we graag weten wat er aan de hand is. Stellen wij vast dat je zelf niet meer in je woning woont? Dan zullen wij de rechter vragen de huurovereenkomst te beëindigen. Wij kunnen de woning dan toewijzen aan iemand anders die een woning zoekt.
Je mag de woning die je huurt alleen gebruiken om er in te wonen.
Het is niet toegestaan om je woning voor andere doeleinden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een bedrijf beginnen. Thuiswerken is wel oké, zolang het geen problemen oplevert voor je buren.
Toegang tot je woning
Wij mogen je woning niet betreden zonder jouw toestemming tenzij er een noodsituatie is. Dit doen we alleen in noodgevallen waarbij direct ingrijpen noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij een gaslek, brand of een gesprongen waterleiding wanneer je niet thuis bent.
In de volgende gevallen moet je ons wel binnenlaten:
• Voor het uitvoeren van dringende werkzaamheden zoals onderhoud en inspecties.
• Wanneer we gaan renoveren en je daarvoor een eerlijk voorstel hebt ontvangen.
• Wanneer je medewerking nodig is voor werkzaamheden bij uw buren.
• Er een afspraak is gepland voor een bezichtiging.
Verschillende soorten huurovereenkomsten
Er bestaan diverse soorten huurovereenkomsten: tijdelijke huurcontracten, vaste huurcontracten en doelgroepencontracten. Het type contract bepaalt hoelang je de woning kunt huren. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksoverheid op
De mogelijkheden voor huurverhoging worden jaarlijks vastgesteld
Jaarlijks bepaalt de overheid met hoeveel procent de huur mag worden verhoogd. Je kunt de maximale redelijke huurprijs controleren via de Huurprijscheck op de website van de
Onderhoud
Samen zijn we verantwoordelijk voor het onderhoud aan en in de door jou gehuurde woning. Wij zijn verantwoordelijk dat de woning in goede staat blijft. Van jou verwachten we dat je de woning verzorgt als een goede huurder. Een deel van dit huurdersonderhoud kun je door ons laten uitvoeren. Hiervoor kun je een serviceabonnement afsluiten.
In de volgende gevallen herstellen wij gebreken niet:
- Als het jouw schuld is dat er iets kapot is gegaan.
- Bij kleine klusjes die je zelf kunt doen en betalen.
- Als iets niet te maken is.
- Als de kosten te hoog zijn en het niet eerlijk is om te vragen of we het kunnen repareren.
Reparaties
Reparatieverzoeken kun je op werkdagen tussen 08.00 en 10.30 eenvoudig aan ons doorgeven door te bellen naar 088 - 966 68 45. Kijk voor meer informatie over wie welke kosten moet betalen op de website van de Rijksoverheid op
Zelf aangebrachte voorzieningen (ZAV's)
Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van aanpassingen die je zelf in je woning hebt aangebracht.
Dit noemen we Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV's). Heb je iets veranderd aan je woning zonder onze toestemming? Dan moet je het verwijderen wanneer wij daarom vragen.
Klachten & geschillen
We proberen altijd ons best te doen. Soms kan het gebeuren dat je toch niet tevreden bent. Misschien heb je een klacht over ons of zijn we het niet met elkaar eens. In die gevallen kun je een klacht op onze website
Als je klacht niet wordt opgelost, zijn er andere organisaties waar je terecht kunt. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:
De klachtencommissie
Er is een speciale onafhankelijke klachtencommissie die klachten over onze dienstverlening behandelt. Een geschil melden kan eenvoudig via onze website
Kantonrechter/huurcommissie
In sommige gevallen kun je ook terecht bij de huurcommissie of de kantonrechter.
Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid op
Gemeente
Vanaf 1 januari 2024 heeft elke gemeente een meldpunt voor klachten over verhuurders of verhuurbemiddelaars. Iedere huurder kan daar terecht. Voor meer informatie kunt je contact opnemen met je gemeente.
Gemeente Texel
14 0222
Gemeente Den Helder
14 0223
Goed (ver)huren doen we samen!
De Wet goed verhuurderschap beschermt huurders.
Kijk voor meer informatie op