Welkom Over Woontij Nieuws & publicaties Laatste nieuws Kabinet wil huren bevriezen in 2025 en 2026

Kabinet wil huren bevriezen in 2025 en 2026

Leestijd: 3 min

In de voorjaarsnota heeft het nieuwe kabinet voorgesteld om de huren in de sociale huursector in 2025 en 2026 te bevriezen. De tweede kamer moet hier nog over beslissen; het is dus nog niet definitief.

Vorige week hebben we de brieven over de huurverhoging verstuurd. De huurverhoging gaat jaarlijks in op 1 juli. Wij zijn verplicht om twee maanden van tevoren onze huurders te informeren. Dit gebeurt op basis van landelijke afspraken die eind 2024 zijn gemaakt. Zodra er een besluit is genomen, informeren we huurders opnieuw.

Bevriezing lijkt gunstig, maar effect voor huurders is beperkt 

Een huurbevriezing lijkt op het eerste gezicht positief voor huurders: de huur blijft gelijk, en daarmee ook de maandlasten. In de praktijk blijkt het voordeel voor veel huurders echter beperkt. Bij een hogere huur stijgt vaak ook de huurtoeslag mee. Het netto-effect op het besteedbaar inkomen is voor veel huurders dus klein. 

Grote gevolgen voor investeringen 

Voor Woontij is het financiële effect veel groter. Huurinkomsten vormen de basis voor investeringen in onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw. Tegelijkertijd nemen de kosten voor deze werkzaamheden sterk toe, onder meer door inflatie, stijgende lonen en hogere prijzen voor materialen. 

Als de huren structureel worden bevroren zonder compensatie, daalt de investeringsruimte. Dat betekent dat onderhoud kan worden uitgesteld, verduurzamingsprojecten vertragen en nieuwbouwplannen mogelijk op de lange baan moeten. Het raakt niet alleen huidige huurders, maar ook woningzoekenden die wachten op een betaalbare woning. 

Politieke besluitvorming volgt nog 

De komende tijd wordt in de Tweede Kamer verder gesproken over het voorstel tot huurbevriezing. Totdat hierover een definitief besluit is genomen, blijft de situatie voor 2025 onzeker. Zodra er meer duidelijkheid is, volgt er uiteraard een update.  

   

Veelgestelde vragen 

1. Wat is er precies voorgesteld? 

Het nieuwe kabinet wil de huren in de sociale huursector in 2025 en 2026 bevriezen. Dit betekent dat de huren in die jaren niet stijgen. 

2. Gaat de huurverhoging per 1 juli 2025 nu wel of niet door? 

Dat is op dit moment nog niet zeker. De Tweede Kamer moet nog een besluit nemen over het voorstel. Pas als het voorstel wordt aangenomen, informeren wij u over de gevolgen 

3. Ik heb al een brief gekregen over de huurverhoging. Geldt die nog? 

De brieven zijn verstuurd op basis van de regels en afspraken die eind 2024 landelijk zijn gemaakt. Zolang er nog geen definitief besluit is genomen, verandert er nog niets. 

4. Wanneer hoor ik of mijn huur wel of niet omhooggaat? 

Zodra de Tweede Kamer een besluit heeft genomen, informeren wij u opnieuw. Dan is pas duidelijk wat er gaat gebeuren met de huur per 1 juli 2025. 

5. Wat betekent een huurbevriezing voor mijn portemonnee? 

Een huurbevriezing klinkt positief: de huur blijft gelijk en uw maandlasten stijgen niet. Maar voor veel huurders is het effect beperkt. Als de huur stijgt, gaat vaak ook de huurtoeslag omhoog.  

6. Waarom is Woontij bezorgd over dit voorstel? 

Huurinkomsten zijn nodig om woningen te onderhouden, te verduurzamen en nieuwe huizen te bouwen. Als de huren bevroren worden en er komt geen financiële compensatie, heeft Woontij minder geld beschikbaar. Hierdoor kunnen sommige onderhoudsprojecten worden uitgesteld en kunnen nieuwbouwplannen vertragen. 

7. Wat betekent dit voor woningzoekenden? 

Als er minder geld is voor nieuwbouw, kunnen er minder nieuwe woningen worden gebouwd. Dat is vervelend voor mensen die wachten op een betaalbare huurwoning. 

8. Wat gebeurt er nu verder? 

De Tweede Kamer bespreekt het voorstel de komende tijd. Tot er een definitief besluit is genomen, blijft de situatie onzeker. Zodra wij meer weten, laten we het huurders weten.